Om Kaja

Kaja har under drygt 10 års samspel skapat sig en egen genre, en korsbefruktad och hänförande mix av olika musikaliska uttryck. Rötterna hämtar näring i Östeuropa, men växer vidare in i gränslandet mellan traditionellt och nyskapande. Kajas hjärta har alltid slagit hårt för östeuropeisk, rumänsk och balkansk folkmusik men gruppen har sedan starten sökt ett eget musikaliskt språk som rymmer mycket mer. Vidsynt och nyfiket har de låtit musiken få ta sina egna vägar från klezmer till tango, svensk folkton, fransk vals, improvisation och stråk av filmisk konstmusik.


På tredje albumet Tre Trappor Upp som släpptes i november 2013, har musiken färgats av ytterligare influenser från amerikansk folkmusik, akustisk klubbmusik och indisk raga, allt omgett av ett större mer utarbetat sound. Resultatet är en egenartad kammarfolkmusik med överraskande vändningar i komposition och arrangemang, där Livet Nords fioler, Camilla Åströms dragspel och Daniel Wejdins kontrabas möts i ett högkänsligt samspel och ett lekfullt, kraftfullt och själfullt uttryck.

Kaja har framträtt på festivaler, konserthus, kulturhus, jazzklubbar, skolor, bröllop, kyrkor och teaterscener i och utanför Sverige samt gjort en mängd liveframträdanden i radio P4 och P2. De har tidigare släppt två fullängdsalbum, Krackel 2007 och Rust 2010. Gruppen har även gjort musik för film och teater. Kaja har hittills turnerat i Sverige, Danmark, Tyskland, Holland, Österrike, Kanada och Sydkorea.

Livet Nord – violina (femsträngad fiol)

Camilla Åström – dragspel och piano
Daniel Wejdin – kontrabas

Fotograf: Daniel Wirgård
Foto: Miki Anagrius

Biografi

Fröet till Kaja såddes våren 2005 i gruppen Kultiration. Efter en första bejublad konsert bestämde sig trion för att fortsätta arbeta tillsammans, med nya kompositioner influerade av östeuropeiska tongångar, under namnet Kaja.

2006 släppte Kaja en EP med fem låtar och turnerade i Sverige och Tyskland.I december påbörjades också inspelningen av ett fullängdsalbum.

Våren 2007 släppte Kaja fullängdsalbumet Krackel på labeln Famous on the Moon Records med tio nya kompositioner.

2008 gjorde Radio P2 en liveinspelning av Kajas konsert på Korröfestivalen som sänts vid flera tillfällen. Gruppen gjorde ett antal konserter i södra Sverige i Musik i Syds regi och en turné med flera skolkonserter och offentliga konserter arrangerad av Estrad Norr. Ny musik skrevs till berättarföreställningen Riddar Blåskägg som Kaja framförde med berättaren Kiriaki Christoforidis.

2009 spelades musik till gruppens andra fullängdsalbum in. Några mindre turnéer i Sverige genomfördes.

2010 slutfördes inspelningarna av albumet Rust som släpptes den 20 september och som blivit rosad av en enad kritikerkår.

2011 åkte Kaja på skolturné och spelade in en livekonset för radio Sörmland, spelade på festivaler, nationaldagsfiranden, spelmansstämmor och slott. Under oktober ggjorde vi en turné med final på WOMEX i Köpenhamn och i december satte vi upp Midvintervaka på Teater Aftonstjärnan tillsammans med kvartetten Tetra.

2012 Kaja turnerade i Sverige och Kanada. Samarbetet med Tetra, Midvintervaka, utökades, ett gemensamt album släpptes och ensemlben turnerade i hela Sverige under december.

2013 Kaja släppte sitt tredje album Tre Trappor Upp på både CD och LP i samarbete med poeten Olivia Bergdahl och konstnären Yusuke Nagano. Turné till Sydkorea med framträdanden på Jarasum International Jazz Festival, Global Jazz Festival, Bukchoon World Music Festival och TV-inspelad livekonsert för EBS Space. Även spelningar i Sverige och Österrike.

2014 Kaja spelar i bland annat Strömstad, Halmstad, Tingsryd och Hässleholm.